Qshops Keurmerk Gezien op RTL4
9.7
487 beoordelingen
Zeer klantgericht! Ze hebben verder een mooi assortiment en leveren goede spullen tegen een scherpe prijs.Klant op 12-10-2018
maken gewoon waar wat ze op de website beloven !Paul op 04-09-2018

Aanbiedingen

Thuisnetwerk aanleggen

Daar we regelmatig de vraag krijgen "Wat heb ik nodig voor een thuisnetwerk?" hebben we een korte uitleg gemaakt.

Veel mensen willen in een nieuwe woning een bekabeld netwerk aanleggende of de bestaande Cat5 of Cat5e bekabeling vervangen.

 

Wat moet ik gebruiken?

Is het de bedoeling om in huis of kantoor een geheel nieuw netwerk aan te leggen maak dan gebruik van installatiebekabeling (stugge kabel). Meer over het verschil tussen soepele en stugge bekabeling

De basis van een goed en stabiel netwerk wordt gelegd door de keuze van van de juiste netwerkkabel in combinatie met de juiste componenten.

Voor vragen neem contact op met de klantenservice van netwerkproducten.com: 036-5332820 

 

Een enkele verbindingskabel leggen

Moet er slechts één kabel van de ene ruimte naar de andere ruimte worden getrokken, waarbij de kabels direct worden aangesloten op de apparatuur, dan kan dit
eenvoudig door een soepele kabel van bijv. de meterkast naar de zolder te trekken en daar aan beide uiteinden een RJ45 connector (voor soepele kabel) te monteren. Deze kabel kan u dan direct worden aangesloten op de PC / printer / router / switch.

 

Het zelf aanleggen van een netwerk in huis is niet moeilijk als er  zorgvuldig wordt gewerkt.

 

Stappenplan en shopping list:

 1. De basis van een thuis netwerk is de (stugge) installatiekabel. Standaard wordt deze altijd afgemonteerd in de meterkast op een Wandcontactdoos of  Patchpaneel. In een bijzonder geval kunnen installatiekabels ook met connectoren worden afgemonteerd maar dit is niet de standaard aanbevolen methode.
  1. Patchpanelen zijn er als muur/bureau paneel en in 10" of 19" uitvoering voor montage in een rack of kast. Een traditioneel patchpaneel is uitgevoerd met zo genaamde LSA stroken. Voor keystone jacks of modular jacks zijn er aparte patchpanelen en consolidationpoint boxen. Wandcontact dozen zijn er in verschillende uitvoeringen met LSA stroken of voor Keystones.
  2. Wanneer aan installatiekabel toch connectoren moeten worden gemonteerd gebruik dan alleen connectoren die geschikt zijn voor de juiste AWG waarde en juiste kabeldiameter. Een goede solide oplossing is te verkrijgen door gebruik te maken van speciale field connectoren.
 2. Werken met Keystones of LSA stroken
  1. Maak een keuze voor het afwerken van componenten
   1. met LSA stroken of,
   2. keystones (LSA of gereedschapsvrije uitvoering). Een combinatie van beide kan natuurlijk ook.
 3. Waar en hoe ga ik in de meterkast het patchpaneel of de keystone, switch, NAS etc. plaatsen?
  1. Aan de muur met consolitation point box of muur patchpaneel, aan een Patchbeugel ,in een 10" wandkast, in een 19" wandkast of in een Staande Server of Patchkast.
 4. Bepaal het aantal aansluitingen in de verschillende ruimtes en bepaal daarmee het aantal benodigde poorten van het patch of keystonepaneel.
 5. Bepaal welke switch er nodig is:
  1. Fast ethernet of Gigabit,
  2. Met of zonder power over ethernet,
  3. Managed of un-managed
 6. Kies de gewenste netwerk Installatiekabel op rol CAT5e, CAT6, CAT6A, CAT7, CAT7A. Uitleg over de verschillende kabel soorten en hoeveel kabels er in een buis passen.
 7. Zorg voor het juiste gereedschap:
  1. Bij tooless of gereeschaps vrij connectoren: Kleine zijkniptang, Kabeltester ,Trekveer , een kabelstripper en evt. een tang bijv. waterpomptang of combinatie tang om keystones dicht te drukken.
  2. Bij montage van kabel op LSA stroken (patchpanelen, standaard keystones) gebruikt men een Punchdowntool evt. met houder, kabels stripper, netwerktester en Trekveer. Al deze gereedschappen zijn ook verkrijgbaar in een handig compleet installatiesetje of een uitgebreide gereedschapset.
  3. Als het trekken van kabels lastig gaat is het handig om kabel glijmiddel te gebruiken.

 

Het juiste kleurschema volgen:

Gebruik bij het aanleggen van het netwerk in europa altijd het 568B kleurenschema. Op alle componenten staat altijd een TIA/EIA aansluitschema met de juiste kleuren aangegeven voor zowel de 568A en de 568B. In europea volgen wij de 568B standaard (Ezelsbruggetje: A=Amerika schema)

TiP: Soms zijn de draden zoals bijv. bij pin 1 (oranje/wit) in een kabel geheel wit. Zorge er voor dat deze niet worden verwisseld met de andere witte aders van de overige aderparen.

 bedradingsschema

 

Snel en simpel een netwerk aanleggen:

Door gebruik te maken van Tooless of gereedschapsvrije keystones en connectoren kun een een netwerk zeer eenvoudig en snel aan te leggen. Werken met keystones gaat vaak veel sneller dan met LSA stroken. Ook het aanzetten van tooless connectoren vaak wat eenvoudiger dan het werken met een krimptang en knijp connectoren.

De keystones worden in een los raamwerk gedrukt in het Keystone patchpaneel (panelen zijn er voor wand, 10" of 19" montage) of een keystone wandcontactdoos. De keystones zijn in de meterkast ook heel compat weg te werken in een consolidation point box.

 

TIP: De meeste tooless keystones en connectoren zijn geschikt voor installatie kabel (stug/solid) en patchkabel (soeple/stranded).

Let bij de keuze van de keystone op:

   • Juiste AWG waarde. Op de UTP kabel staat aangegeven wat de AWG waarde is van de kabel bijv. AWG22, AWG23, AWG24/1 voor installatiekabel en AWG27/7, AWG26/7,AWG24/7 voor patchkabel
   • Juiste kabel diameter. Bij de keystones wordt altijd aangegeven voor welke diameter kabel de keystone geschikt is.
   • Breedte van de keystone en de diepte. Bij het gebruik van wandcontact dozen is het aan te raden om smalle of slim keystones te gebruiken
   • Keystones zijn er in allerlei verschillende uitvoeringen bujv. keystones voor Coax, HDMI, USB etc. zo is het eenvoudig om in een aansluitdoos verschillende functies aan te sluiten.

LET OP: Keystones zijn er in tooless en niet tooless uitvoeringen. Bij de niet tooless uitvoeringen wordt gebruik gemaakt van LSA stroken en heeft u een punchdown tool en evt. houder nodig.

Tooless keystonesGereedschapsvrije keystones

Montage raam voor keystones

Gereedschapsvrije connector

 

Werken met LSA stroken:

De meer traditionele methode om een netwerk aan te leggen is door het gebruik van patchpanelen en wandcontactdozen, inbouw of opbouw, met LSA stroken.
Deze dozen zijn voorzien van een LSA strook zoals hier onder afgebeeld. (gebruik ook hier binnen Europa altijd de B standaard voor de juiste aansluiting)

Deze LSA stroken kunt u alleen gebruiken in combinatie met stugge kabel! Om de kabel hierop te monteren heeft u de punchdowntool nodig. Voorbeeldfoto's van hoe te monteren staan bij deze tool afgebeeld.

De meest gemaakte fout is dat men aan de andere kant van de kabel in bijv. de meterkast connectors gaat plaatsen. Deze bestaan wel voor stugge kabel, maar worden door ons niet geadviseerd als het niet strikt noodzakelijk is. Connectoren met solid kabel zijn over het algemeen kwetsbaarder (tenzij gebruik word gemaakt van field connectoren) en geven een minder solide verbinding.


Het beste wat u in de meterkast kan plaatsen is een klein patchpanel, ook deze bevatten LSA stroken en kan u ook hier de kabel snel en goed monteren zonder verlies van snelheid.
Vervolgens neemt u korte kant en klare patchkabeltjes om de poortjes aan te sluiten op een gigabit switch. Vergeet u niet om iets langere kant en klare patchkabels te bestellen voor  naar de Gigabit netwerkkaart op de PC / laptop / printer naar wandcontactdoos. Als het slechts om 1 of 2 kabels gaat kunt u uiteraard ook een wandcontactdoos plaatsen ipv een patchpanel.

In onderstaand schema ziet u hoe uw netwerk er dan uitziet.

 


Voorbeeldlijstje om snel te kunnen bestellen CAT6

UTP CAT6 netwerk kabel stug

Digitus Wandcontactdoos CAT6 2x utp afgeschermd LSA opbouw
Digitus Wandcontactdoos CAT6 2x utp afgeschermd LSA inbouw

LSA punch down tool met schaar (dogger)

Desktop Patch Panel CAT6 volledig afgeschermd

CAT6 kant en klare patchkabels

DN-8007C1 Gigabit N-Way Switch 5 poorts Desktop model
DN-8006C Digitus Gigabit N-Way Switch 8 poorten Desktop model

Gigabit netwerkkaarten

Indien u het heel netjes weg gewerkt wil hebben in de meterkast hebben we ook 10 inch patchkastjes met alle bij behorende accesoires.