Netwerkproducten is lid van Qshops
RTL 4

Advies nodig? Bel 036 522 00 22 Ma-vr 9:00 tot 22:00

Klantenservice

Aanbiedingen

Soorten netwerkkabel

Welke soorten bekabeling zijn er en welke moet ik gebruiken?

Er zijn vele soorten netwerkkabel, de meest gebruikte netwerkkabels zijn CAT5E en de CAT6 kabel.

 • CAT5E - Snelheden tot 1000 Mbit/s - geschikt voor Gigabit - 100mhz
 • CAT6- Snelheden tot 1000 Mbit/s - geschikt voor Gigabit maar kan meer data tegelijkertijd verwerken dan CAT5E - 250mhz
 • CAT6A - Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 500mhz
 • CAT7 - Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 1000mhz

CAT5E en CAT6 koperen bekabeling is de aan te bevelen kabel in normale situaties. De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen.

Waar staat AWG voor?

AWG staat voor American wire gauge een standaard voor de dikte van een draad. Meestal zien we in UTP bekabeling AWG 23 of AWG 24, het getal staat voor de dikte van de ader. Des te lager het getal des te dikker is de kabel.

Wat is nu het grote verschil tussen CAT5E en CAT6?

De snelheid is voor beide kabels gelijk 1 Gb echter de bandbreedte verschilt. Zie het als een 2 en een 4 baans snelweg, op beide mag je 120 rijden maar op de 4 baans weg kun je veel meer auto's tegelijk van A naar B laten rijden.

Wat is CAT6A?

Cat6A is 10 Gb kabel en zal niet snel voor thuisgebruik worden geinstalleerd.                                                                                                                                                           

CAT6A - Snelheden tot 10000 Mbit/s - 10 Gigabit kabel - 500mhz                                                                                                   

Wat is afgeschermde kabel?

Het verschil met de normale UTP kabel is dat de FTP kabel voorzien is van een extra afgescherming, de extra aluminium folie laag zorgt ervoor dat de FTP kabel een stuk minder storingsgevoelig is. Voor omgevingen waar men rekening moet houden met veel electromagnetische interferentie gebruikt men deze kabels. Ze zijn bijvoorbeeld nuttig in een fabriekshal of bij zeer zware elektronische apparatuur. Ze bieden in een huissituatie geen extra voordelen.Deze kabel kan men gebruiken in 10/100/1000 Megabit netwerken. Gebruik deze kabel in combinatie met onze andere shielded Gigabit producten om optimaal te profiteren van deze hoge snelheid.

Oude naam Nieuwe naam Kabel afscherming Aderparen afscherming
UTP U/UTP geen geen
STP U/FTP geen folie
FTP F/UTP folie geen
S-STP S/FTP vlechtwerk folie
S-FTP SF/UTP folie, vlechtwerk geen
       

Behalve de standaard U/UTP netwerkkabel (Unshielded Twisted Pair) zijn er ook nog de diverse afgeschermde varianten.

U/UTP netwerkkabelU/FTP netwerkkabelF/UTP netwerkkabel

S/FTP netwerkkabelSF/UTP netwerkkabel

Is er kwaliteitsverschil in netwerkkabel?

Een goede kwalitatief hoogwaardige netwerkkabel is gemaakt van 100% koper. Sommige aanbieders verkopen een goedkoper alternatief zoals bijv. CCA en CCS kabel maar kwalitatief vele male minder dan echte koperen netwerkkabels.

Wat betekend CCA, Copper Clad Aluminium?

Copper Clad Aluminium (CCA) draad maakt gebruik van een aluminium geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De kabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit als een echte koperen netwerkkabel en voelt ook gelijk. Daarom is het erg moeilijk om het verschil te herkennen.

Nadelen van CCA netwerkkabels zijn o.a.:

 • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
 • Grotere kans op breuken
 • De demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
 • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 40% hoger dan bij koper
 • Kabel werkt niet goed bij langere lengtes
 • De kabel kan lagere treksterktes aan
 • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels

Wat betekend CCS, Copper Clad Steel?

Copper Clad Steel (CCS) draad maakt gebruik van een stalen geleider die is bekleed met een dunne laag koper . De netwerkkabel die ervan gemaakt wordt ziet er aan de buitenkant hetzelfde uit, maar voelt veel stijver aan.

Nadelen van CCS netwerkkabels zijn o.a.:

 • Flexibiliteit op lange termijn neemt af
 • Grote kans op breuk
 • Demping is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij gebruik van koper
 • DC (Direct Current / gelijkstroom) weerstand is ongeveer 60% - 75% hoger dan bij koper
 • Kabel werkt niet bij langere lengtes
 • De kabel kan hogere treksterktes aan, maar is veel minder flexibel
 • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1

Voordeel van deze geleider is dat hij aanzienlijk goedkoper is dan 100% koperen netwerkkabels.

Bestaat er ook netwerkkabel voor buiten?

Ja wij hebben in ons assortiment CAT5E FTP buitenkabel / grondkabel. Deze is speciaal ontworpen voor buitengebruik en in vochtige omgevingen. Hij is voorzien van een UV stabiele scheurbestendige PE mantel. De kabel is geschikt voor netwerken tot 100 Mbit/s.

Wat is een soepele of patchkabel?

Patchkabel is iets dunner en flexibel, doordat de kern bestaat uit allemaal hele dunne koperdraadjes.

Deze kabel wordt o.a gebruikt voor het zelf maken van patchkabels. Bij patchkabels plaats je aan de uiteinden van de kabel RJ45 connectoren.

Wat is stugge of installatiekabel?

Installatiekabel / solid / stugge kabel wordt gebruikt in de muren / leidingen van woningen en gebouwen

om afstanden van maximaal 100 meter te overbruggen. Deze kabel is normaal iets dikker, minder flexibel en heeft een vaste koperkern. Installatiekabel / stugge kabel hoort afgemonteerd te worden op LSA stroken zoals te vinden in modularjacks, patchpanelen en wandcontactdozen.

Wat is een Cross kabel?

Een cross-kabel gebruik je wanneer je twee pc's met elkaar wil verbinden, of twee switches die geen uplink hebben. Als de switches wel een uplink poort hebben, dan kan je gewoon een straight kabel gebruiken om de twee te verbinden: Het ene uiteinde in de uplink van switch 1, het andere uiteinde in een normale poort van switch 2.

Tegenwoordig zijn ook veel switches auto-MDI/MDI-X, wat wil zeggen dat ze zelf uitzoeken wat er aan de andere kant van de kabel aanwezig is. Indien nodig zorgen zij zelf dat er een uplinkpoort van de normale poort wordt gemaakt.

Wat is de maximale kabellengte?

Een Ethernet kabel kan maar een beperkte afstand overbruggen voordat het signaal te zwak wordt. De symptomen voor een te lange kabel zijn hetzelfde als die bij een kabel van een te lage kwaliteitsklasse: een wegvallende, te langzame of zelfs geen verbinding. De maximale afstand van een goede kwaliteit CAT 5e ethernet kabel is 100 meter. Deze afstand kan minder zijn als er gebruik wordt gemaakt van een inferieure kwaliteit. Boven deze 100 meter moet het signaal worden versterkt door - bijvoorbeeld - een hub of switch te plaatsen.

In een enkel geval kan het probleem van een slechte bekabeling ook worden opgelost door de eigenschappen van de netwerkkaart in te stellen op 10 Mb i.p.v. 100 Mb en op Half Duplex i.p.v. Full Duplex. Dit stelt minder hoge eisen aan de kwaliteit van de kabel, maar de maximum snelheid van de verbinding is ook natuurlijk ook een stuk lager.

Defecte netwerkkabels

Een Ethernetkabel kan defect raken, bijvoorbeeld omdat iemand er te hard op gaat staan, ze in een te scherpe bocht worden gedwongen of een van de stekketjes half los schiet. Ze zijn veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld een netspanningssnoer. Een defect hoeft niet altijd meteen aan het oppervlak te komen, maar het kan zich op dezelfde manier voordoen als een kabel van te slechte kwaliteit.

Leg Ethernetkabels bij voorkeur aan op plekken waar niemand er op kan staan, ze geen haakse bochten om moeten en er geen slag in de kabel kan komen. In het laatste geval kan er -als er iemand aan de kabel trekt- gemakkelijk een breuk in een van de kleine aders van de kabel optreden.

Voor 17:00 besteld? Morgen in huis Op werkdagen voor 16:00u besteld is morgen in huis
 • Betaal snel en veilig via:
 • Betaal via Ideal
 • Betaal via bancontact
 • Betaal via paypal
 • Betaal via overboeking
Navigatie