Qshops Keurmerk Gezien op RTL4
9.7
487 beoordelingen
Zeer klantgericht! Ze hebben verder een mooi assortiment en leveren goede spullen tegen een scherpe prijs.Klant op 12-10-2018
maken gewoon waar wat ze op de website beloven !Paul op 04-09-2018

Aanbiedingen

Alles over USB

Welke versies van USB zijn de snelheden?

USB versies

 

Welke USB stekkers zijn er?

USB connector types

 

 

Ik ben op zoek naar een verloopkabel van USB C naar …. Welke verloop kabels zijn er?

 

USB Adapters en Adapter kabels

 

Wat is USB Type C?

USB C is de laatste nieuwe USB versie. Een groot voordeel van USB C is dat deze gebruik maakt van een omkeerbare stekker, die je nooit verkeerd kan aansluiten. De nieuwe aansluiting heeft ongeveer hetzelfde formaat als micro USB.

USB C connector

Onder andere de Apple MacBook maakt gebruik van USB C.  Omdat USB C geen gepatenteerde technologie is wordt het inmiddels wereldwijd omarmd als  industriestandaard door bijna alle fabrikanten.

USB C ondersteunt een transfersnelheid tot 10 Gbps, dat is twee keer sneller dan USB B. USB C is in alle functies downwards compatible.

Het grote voordeel van een USB C aansluiting is dat er geen verschil is tussen de boven- of onderkant van de connector, het maakt dus niet uit hoe de USB C connctor wordt aangesloten. Zo kan een USB C connector apparaten in twee richtingen van stroomtoevoer voorzien, zonder de kabel om te draaien. Een USB C kan 100 watt aan stroom leveren, wat in principe voldoende is om een laptop of meerdere mobiele toestellen tegelijk op te laden.

Met een Type C verbinding is het ook mogelijk om een video met 4K resolutie te versturen naar beeldschermen. Ook harde schijven en andere apparatuur zijn met een USB C verbinding aan te sluiten.

Er is een groot aanbod van verschillende adapters en adapterkabels beschikbaar maar LET OP: Alle USB C aansluitingen zien er hetzelfde uit maar niet alle apparaten ondersteunen alle functies.

USB C biedt in principe ondersteuning voor de volgende protocollen: alle usb versies, HDMI, DVI, DisplayPort, Thunderbolt en VGA.

 

USB-OTG-MHL-Thunderbolt-SlimPort?

Er is een grote diversiteit aan USB kabels en adapters beschikbaar die er er vaak vergelijkbaar uit zien met verschillende benamingen. Belangrijk om te weten is voor welke functie de kabel wordt gekocht en welke functionaliteit de verbonden apparaten ondersteunen.

Wat is USB OTG?

Een USB OTG (On The Go) aansluiting laat bv. een tablet als host en/of als slave functioneren van een ander aangesloten apparaat via één USB-poort. De keuze voor host of slave is afhankelijk van welk einde van de USB-kabel in bv. een tablet gestopt wordt. Met een OTG kabel is het mogelijk om bv. webcams, toetsenborden, muizen of opslag apparaten aansluiten op een tablet of smartphone.

Tevens kan de OTG kabel de smartphone of tablet van stroom voorzien.

LET OP: Deze functies worden alleen ondersteund bij apparaten die voldoen aan de OTG standaard.

Een USB OTG kabel of adapter kan verschillende aansluitingen hebben zoals een usb micro, usb c, usb mini of een standaard USB A.

USB OTG aansluiting


Naast de standaard OTG kabel zijn er ook OTG kabels met een extra stroomaansluiting. Deze extra stroomaansluiting kan aangesloten randapparatuur van stroom voorzien zodat deze niet gevoed hoeft te worden vanuit je smartphone/tablet. Sommig apparaten vragen zoveel stroom dat deze apart gevoed moeten worden. Er bestaan ook OTG Y kabels, hiermee kunnen het basis toestel en het randapparaat beide van stroom worden voorzien.

LET OP: Niet alle apparaten ondersteunen deze OTG functie.

 

Wat is een slimPort?

Steeds meer apparaten, zoals tablets, worden uitgerust met een SlimPort. De Slimport is een andere versie van de microUSB-poort.  Met deze Slimport kan, naast het ‘normale’ uitwisselen van gegevens, ook beeld worden weergeven op een ander apparaat/beeldscherm. Door het gebruik van een SlimPort adapter of kabel kan via de de microUSB poort het beeld van een tablet of smartphone worden gespiegeld op de tv. Om een tablet met een computer te verbinden gebruikt men een normale USB kabel maar dezelfde poort.

Slimport aansluiting

 

Wat is MHL?

Sommige tablets en smartphones beschikken over een (micro)USB poort met MHL (Mobile High-definition Link)-ondersteuning. Hierbij kan met een speciale adapter of kabel het beeld van de tablet of smartphone op de tv worden weergegeven. De microUSB poort is als normale microUSB poort te gebruiken maar kan dus ook beeld weergeven op bijvoorbeeld een tv.

MHL aansluiting

Met een MHL aansluiting kan de smartphone of tablet ook worden opgeladen tijdens het weergeven van content. Tevens kan de tablet of smartphone worden bediend met de afstandsbediening van de tv.

LET OP: de HDMI-poort van de tv of monitor moet beschikken over MHL-ondersteuning. Om MHL te gebruiken is een MHL kabel nodig.

MHL feature list

 

Wat is Thunderbolt (3)?

Heeft een apparaat een Thunderbolt 3 aansluiting, dan ziet deze aansluiting eruit zoals iedere andere USB C poort. Toch is er een groot veschil, zo heeft Thunderbolt 3 genoeg bandbreedte om elk protocol  te ondersteunen. In theorie belooft Thunderbolt (Intel) snelheden tot 10Gbps, dit is tweemaal zo snel als USB 3.0.

Met een Thunderbolt 3 aansluiting verstuur je een video- en datasignaal en laad je het apparaat op over dezelfde aansluiting. Ook kunnen via een enkele poort bijvoorbeeld 2 monitoren worden aangesloten met een 4K resolutie.

Thunderbolt 3