Qshops Keurmerk Gezien op RTL4
9.8
490 beoordelingen
Netjes van tevoren gebeld door een latere dag van leveren. Ook werd een wijziging van mijn bestelling op het laatste moment mog gped doorgevoerd. Top!Mark van de Kerkhof uit Helmond op 14-02-2019
Toppers!Tjapco op 20-11-2018

Aanbiedingen

Alles over Audio en Video

Digitale Audio verbindingen


Een S/PDIF (Sony/Philips Digital Interface Format)verbinding wordt gebruikt om digitale audio componenten over kortere afstanden met elkaar te verbinden. Het S/PDIF signaal wordt hierbij meestal elektrisch via een coax kabel en RCA connectoren (Digital Coax), of optisch via een glasvezel Toslink kabel/connector verstuurd.


Over een S/PDIF verbinding kunnen maximaal twee ongecomprimeerd PCM audio kanalen of één gecomprimeerd 5.1/7.1 surround sound signaal (bijv. DTS audio codec) worden verstuurd. S/PDIF ondersteund geen lossless formaten zoals Dolby TrueHD of DTS-HD Master Audio. Deze HD audio formaten vereisen een grotere bandbreedte. Een HDMI of DisplayPort verbinding is voor dit soort HD formaten de juiste oplossing.

 

Optische Toslink verbinding:

Toslink mannelijk-mannelijk

Met een Toslink kabel kan een digitaal audiosignalen, waaronder Dolby Digital en DTS, zonder verlies of kans op interferentie, worden verstuurd tussen twee audio componenten. De data wordt d.m.v. rood licht (de beam) via de glasvezel kern van kabel gestuurd. Met de Toslink connector (een vierkant-achtige stekker) wordt een zeer nauwkeurige verbinding gemaakt met het audio component. Naast de standaard Toslink connector bestaat er ook een mini Toslink connector. Deze mini toslink ziet eruit als een gewone 3,5mm audio jack maar dan met een glazenlens in de tip.

Handig om te weten: In sommige gevallen beschikken audio (of video) componenten over verschillende aansluitingen of uitgangen (HDMI, Toslink, Digital Audio). Voor die gevallen zijn er veschillende oplossingen leverbaar die het signaal via een convertor of audio extractor kunnen omzetten of splitsen.

 

Toslink Mini-Toslink

Audio extractor


Digitaal coaxiaal (RCA of Cinch)


Bij een digital coax verbinding wordt een speciale 75 Ohm coax kabel gebruikt met speciale 75 Ohm RCA of Cinch connectoren. Deze connectoren zien eruit als een normale tulp connector. De Digital coax kabel wordt gebruikt om digitaal audiosignalen zoals: Dolby Digital en DTS, zonder verlies tussen twee audio componenten te sturen. Het signaal wordt middels een elektrisch signaal over de kabel verstuurd.

Handig om te weten: In geval van nood is het mogelijk om (tijdelijk) een standaard (stereo) tulp stekker te gebruiken voor de verbinding. Echter om signaal verlies uit te sluiten en een optimale verbinding te garanderen tussen de componenten is het beter om een Digital Coax kabel te gebruiken met de juiste eigenschappen. Wij raden niet aan om een standaard stereo kabel te gebruiken als permanente oplossing.

 

RCA manelijk-RCA manelijk


Wat zijn de verschillen en wat is beter?


Bij de Toslink verbinding vindt de dataoverdracht optisch via de glasvezel kabel plaats en bij digital coax d.m.v. een elektrisch signaal over de coax kabel. Dit maakt dat digital coax (bij slechte kabels) meer gevoelig is voor (sterke) storingsbronnen. Optische kabels daarin tegen zijn fragieler en dus kwetsbaarder voor beschadiging of breuk. Let bij glasvezel kabels goed op dat de kabels NIET in een scherpe hoek worden gelegd. Ook is de connector van de optische kabel meestal wat lastiger aan te sluiten door het aparte ontwerp van de connector.

Handig om te weten: Wanneer je veel moet manoeuvreren en/of de kabels om verschillende hoeken moet leggen is een digital coax kabel de beste keuze. Wanneer het audio signaal over langere afstanden (meer dan ongeveer 4 meter) moet worden verstuurd zal een optische kabel mogelijk een iets stabieler signaal garanderen.

Welke kabel biedt de beste geluidskwaliteit? Bij zowel Digital Coax als bij Toslink wordt het signaal digitaal verstuurd. Daarom zou er (zonder bovenmatig verlies of interferentie) geen verschil mogen zijn tussen Toslink of Digital Coax, beide zijn een goede keuze.Analoge RCA of Cinch kabels

De officiele naam voor deze verbinding is RCA of Cinch stekker, in volksmond beter bekende als tulpstekker. Alhoewel RCA aansluiting niet de beste aansluiting is als men opzoek is naar een hoge kwaliteit, is het toch een van de meest bekende en gebruikte audio aansluitingen. De RCA-kabel is meestal aangeduid met een rode en een witte band of stekker.  Deze aaudio kabel is bedoeld voor puur analoog gebruik. Er bestaan ook RCA-kabels met een extra derde GELE kabel voor video gebruik.

Een analoge RCA kabel is geschikt om ieder analoog signaal te verzenden. Voor digitale signalen is een coaxiale cinch/rca kabel beter geschikt. Een analoge RCA stereo kabel heeft een lagere weerstand dan de 75 Ohm digital coax. Deze weerstandswaarde is van belang voor de kwaliteit van het signaal. Eén van de belangrijkste onderdelen van een cinch kabel is de aansluiting zelf. Een matige kwaliteit tulpstekker heeft over het algemeen een goedkope niet vergulde connector die gemakkelijk wat losjes gaat zitten en daarmee vaak een slechte verbinding maakt. Vergulde connectoren zorgen voor een veel betere signaal overdracht en zullen met de tijd ook niet oxideren en zorgen voor een slechte signaal overdracht.